×
Zoeken in Lezen123

Waarom een leesbril?

Waarom hebben mensen bij het ouder worden eigenlijk een leesbril nodig?

Om dichtbij scherp te stellen moet een ooglens zich sterk bollen, voor veraf juist niet. Dus door aan te spannen stel je voor dichtbij scherp, voor veraf ontspan je. Bij het ouder worden wordt de ooglens minder flexibel en kan zich zodoende niet meer goed bollen en instellen op dichtbij. Je ‘redt’ het simpelweg niet meer, en dat is iets anders dan een afwijking die een bril corrigeert.
Ongeveer vanaf 40 jaar begint dit merkbaar te worden, de ooglens wordt minder flexibel en de ogen schakelen niet meer goed over van veraf naar dichtbij, dit verschijnsel heet Ouderdomsverziendheid (ook wel ”Presbyopie").

Hoe kunt u Ouderdomsverziendheid (Presbyopie) corrigeren?

Leesbril

Wanneer uw armen tekort worden om te lezen kunt u spreken van een tekort aan accommodatievermogen van uw ooglens. Dit kan gecorrigeerd worden met een leesbril. De benodigde sterkte is lastig op afstand te bepalen, en wij adviseren u hier professioneel advies voor in te winnen. Als ruwe indicatie kan de volgende leeswijzer gebruikt worden. Lezen123 biedt sterktes van +1.00 tot +5.00 aan.

Bifocale bril

Wanneer iemand reeds een bril draagt kan een bifocale bril uitkomst bieden. Dit is een bril op sterkte, waarin het onderste glasdeel een leesdeel heeft. Sommige mensen vinden het onprettig om dat de onderkant van het gezichtsveld vertekend wanneer men rechtuit kijkt. Ook zijn er multifocale brillen, waarbij het brilglas van boven naar beneden geleidelijk overloopt om geschikt te zijn van veraf naar midden naar dichtbij. Tegenwoordig zijn er ook bifocale contactlenzen verkrijgbaar. Lezen123 verkoopt naast enkelvoudige leesbrillen alleen bifocale zonneleesbrillen en multifocale computerbrillen.

Medische ingreep

Naast bovenstaande hulmiddelen kan er ook gekozen worden voor een chirurgische ingreep. Zo zijn er kunstlenzen en laserbehandelingen mogelijk. Omdat het bij een leesbril om het accomodatieve vermogen gaat houdt een laserbehandeling in dat in de ooglens ringen geslepen worden. Meer informatie hierover kunt u beter bij een (oog)arts inwinnen.

Is een kant en klare leesbril voor mij geschikt?

Hoewel de leesbril een veel gebruikt artikel is (velen hebben gemiddeld 4 brillen in huis) is dat op afstand niet te zeggen. Een standaard leesbril wordt allereerst uitgevoerd met 2 dezelfde corrigerende lenzen. Hoewel ouderdomsverziendheid vaak bij beide ogen gelijkmatig optreedt, hoeft dit niet het geval te zijn. Bij een (te groot) verschil tussen uw onderlinge oogsterktes voldoet een standaard leesbril dan ook niet. Ook hebben de lenzen in de bril een bepaalde afstand tussen het optische centrum van de lenzen. Bij de perfecte bril zit dit optische centrum bij beide ogen precies voor de pupil. De afstand tussen de pupillen wordt de Pupil distance genoemd (PD distance). Bij een standaard leesbril is hiervoor van gemiddelden uitgegaan maar kan per persoon verschillen.

Ik vermoed dat ik een leesbril nodig heb, wat kan ik doen?

Wij adviseren u ten aller tijde bij een oogarts advies in te winnen of in elk geval een oogmeting te laten doen om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is. Het oog is een kwetsbaar en complex mechanisme. Wanneer de diagnose is dat u ‘gewoon’ een leesbril nodig heeft helpen wij u graag verder. Lezen123 heeft een van de grootste online collecties in Europa. We hebben leesbrillen, zonneleesbrillen, clip-on brillen en BlueShields brillen. Ook hebben we een acetaat leesbrillen collectie met kras vaste lens.

Als een leesbril onvermijdelijk wordt, mag dat een leuke zijn. Het is mooi meegenomen als de keuze groot is en ze niet al te veel kosten.

Gratis verzending

Gratis verzendingVanaf 30 euro (NL, BE en DE)

Snel geleverd

Snel geleverdOp werkdagen voor 16:00 besteld,
dezelfde dag verstuurd